Planinsko_BULGARKA_21gБлизо 50 заявки са получени за участие в Планинско „Българка 2021”, кръг от Планинския шампионат по автомобилизъм на България. Надпреварата е тази събота и неделя в Балкана над Сливен .

„ Ще участват най-добрите пилоти в планинския шампионат на България”, категоричен е Стефан Чолаков, организатор на надпреварата. Сред тях е лидерът в рали шампионата Мирослав Ангелов със Шкода Фабия Ево 2, Пламен Камбуров със Шкода Фабия, Илия Царски,  Георги Василев с Митсубиши Лансър Ево 9,  Екатерина Стратиева с Пежо 208 Р2 и завръщане на Юлиан Телийски на родно трасе.  Заявени са и двама пилоти  от Румъния.

Откриването на шампионата е събота, 5 юни, в 12 часа на площад „Хаджи Димитър” , а от 8,30 часа започва техническият преглед.

В 14.00 часа в събота стартира първия от трите тренировъчни манша.

Трасето е с дължина 3360м и ще се преминава в три манша. Денивелацията е 258 м.

Първият състезателен манш е в неделя, 6 юни,  в 10.30 часа. Предвиденото време за награждаване е  около 15.00 часа.

Стартът е от  разсадника „Абланово” и финал 3360 метра по-нагоре. Характеризира се с технична част, равен асфалт и множество обратни завои (над 15), един от които е легендарния за всички фенове наречен със собствено име – „Сеирджийския”.

Денивелацията на етапа до финалната му точка е около 300 метра, която се постига само за 3 км., което го прави един от най-стръмните етапи в планинския шампионат.

Организаторите обявиха, че тази година състезанието ще бъде с билети за вход на стойност 5 лева. Билетът ще важи и за двата дни на състезанието. Важно за зрителите е, че трасето се затваря 60 мин. преди старта, т.е в 13.00 часа в събота и 9.30 в неделя. Всички, които искат да присъстват и да паркират своите автомобили на местата за паркинг, които се намират по дължината на трасето, трябва да го направят между 10.00 и 13.00 часа в събота и преди 9.00 часа в неделя.