rally_sliven21mbЦеремониалният старт на „Монбат Рали Сливен“, който се състоя на площад „Хаджи Димитър“ в центъра на града, постави началото на третия кръг от Балканския рали трофей на ФИА и на втория кръг от Националния рали шампионат на България.

32 екипажа минаха през арката и ще вземат участие в надпреварата, която ще продължи до събота вечер.

Двукратните победители Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally2 Evo) са абсолютни фаворити, след като Мартин Сурилов и Здравко Здравков се отказаха от участие заради повреда в двигателя на тяхното Mitsubishi Lancer Evo IX. За съжаление румънският екипаж Енис Ариф и Кармен Поенару (Skoda Fabia Rally2) също ще пропусне надпреварата. Два екипажа с R5 автомобили ще се опитат да отмъкнат победата от Ангелов и Гаджев – турците Уур Сойлу и Арас Динчер с Skoda Fabia Rally2 и сънародниците им Мустафа Джакал и Озгур Акдаа с Hyundai i20 NG R5.

Маршрутът на рали „Сливен“ включва 170 състезателни километра, разпределени в единайсет етапа.
Днешният ден започва с „Абланово“ (19,77 км) в 17:40. „Ичера“ (17,76 км), „Карандила“ (14,59 км) и суперспециалният етап на бившето летище „Бършен“, където е разположен и сервизният парк, оформят програмата за деня.

Променливите атмосферни условия ще затруднят екипажите при избора на гуми и настройки за първия състезателен ден на Монбат Рали Сливен. В района на специалния етап „Ичера“ валя градушка по обяд, като прогнозите са за още дъжд през следващите няколко часа. Времето би трябвало да се подобри за началото на надпреварата. Вероятността да завали е под 50 процента.