xud_gimnastika0621Общо шест медала,, eдин златен и пет сребърни, спечелиха българските състезателки от Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна.

Ансамбълът на България взе титлата на финала на съчетанието с пет топки и сребро на три обръча и два чифта бухалки.

Боряна Калейн завоюва сребърен медал в многобоя, като това е първо отличие за България от шампионат на Европа в многобой от далечната 1994 година, когато Мария Петрова стана европейска шампионка.

Ансамбълът на България за девойки спечели сребро в многобоя и на финалите с пет топки и с пет ленти.

Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, които вчера останаха пети в многобоя, изпълниха изключително силно композицията си на топки и станаха европейски шампионки.
Възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска получиха оценка от 47.500 точки, от които 38.6 за трудност и 8.9 за изпълнение. 
На второ място остана европейският шампион в многобоя Русия с 47.275 точки, а на трето е Израел с 46.150 точки.

На три обръча и два чифта бухалки България също игра много силно и без грешки. Гимнастичките обаче получиха оценка от 45.950 точки (36.9 за трудност и 9.050 за изпълнение), което им отреди второто място.
Европейски шампион на обръчи и бухалки е Израел с 46.150 точки, а на трето е Италия с 43.375 точки.

В многобоя при жените България остана на пето място вчера, след като гимнастичките допуснаха грешки, но днес играха страхотно и взеха две отличия.

Следващият голям форум за българските гимнастички са олимпийските игри в Токио от 23 юли до 8 август.