vd_tejesti_21_euroБългария спечели трети медал в двубоите на продължаващото във финландския град Рованиеми Европейско първенство за 20 и 23-годишни състезатели по вдигане на тежести.
В категория 67 килограма при по-младите Иван Димов грабна бронза със сбор 291 килограма.
Неразбории в организацията пратиха българина и още няколко елитни тежкоатлети да вдигат в група Б, но въпреки това Димов се нареди сред призьорите. Той се справи чак в третото си изхвърляне със 130 килограма, а след това направи три безгрешни опита в изтласкването – 150, 157, и 161 килограма. Така Иван се нареди 4-ти в първото движение, трети във второто и трети в общото класиране. Шампион с 10 килограма повече в двубоя стана арменецът Гор Сахакян. Дебютантът Иван Димов е състезател на СК „Самсон“ от Сопот с треньор Петко Димов.

Това е трети медал за българските щанги на младежкия еврошампионат във Финландия. Предишните дни европейската шампионка за жени Надежда Мей-Нгуен спечели три втори места в категория 49 килограма при 23-годишните – в двете движения и в двубоя, а в категория 61 килoграма при по-младите Габриел Маринов грабна бронза, като си осигури третото място и в изтласкването.

Утре на Европейското в Рованиеми излизат трима българи - при 23-годишните в категория 67 килограма ще вдигат бронзовият медалист за мъже Валентин Генчев и Диан Пампорджиев, а по-късно на подиума при по-младите в категория 71 килoграма ще излезе Мария-Магдалена Кирева.