maratonПовече от 3500 заявки са подадени за участие в Софийския маратон, който ще се проведе тази неделя, 9 октомври, съобщиха организаторите.
На старт в класическата дисциплина се очаква да застанат около 500 души, като сред тях ще бъдат петима кенийски атлети и двама от Мароко, които ще атакуват рекорда на маратона от 2 часа, 13 минути и 3 секунди на мароканеца Редуан Нуини.

При жените към рекорда от 2 часа, 28 минути и 38 секунди на кенийката Джебет Наом ще се стремят три представителки на Африка - две от Кения и една от Етиопия. На старт в трите дисциплини - класическият маратон от 42,195 километра, полумаратона от 21 километра и 10 километра, се очаква да застанат около 800 чуждестранни състезатели от 50 държави, в това число Япония, Колумбия, Йордания, Сан Марино и Австралия. Особено голяма се очертава да бъде групата на бегачите от Белгия, като директорът на маратона Даниел Дуков каза, че се очакват 80 човека от тази страна.

След двугодишна пауза ще бъде възобновен и масовият старт, който е безплатен и отворен за участници от всякаква възраст. Тази година той е с дължина от 2,2 километра. Записването за него ще може да се направи и в деня на маратона.

Рейс офисът, в който ще се раздават номерата на участниците, ще бъде в Княжевската градина и ще отвори врати в четвъртък. В него ще могат да се правят късни регистрации за маратона. Участниците ще получат тениска на маратона и мешка с подаръци от спонсорите, а участниците, които завършат трите основни дистанции, ще бъдат наградени и с медал, който тази година е със силуета на църквата "Света София".

"Наградният фонд на маратона е 60 000 лева, така че участниците ще имат сериозен стимул да дадат най-доброто от себе си. Ще отличим и най-добре представилите се българи", каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

В деня на маратона ще бъдат затворени улиците, по които ще премине състезанието. Те ще бъдат недостъпни за автомобили в периода от 7:30 до 15:30 часа в неделя. Първи точно в 9:30 часа ще потеглят „класическите“ маратонци на 42,195 километра. В 9:45 часа е стартът на полумаратона на 21 километра, а в 10:00 часа тръгват бегачите на 10 километра. В 10.15 часа е масовият старт на 2,2 километра. Контролното време на маратона е 5 часа и 30 минути.