evgeni_balevЧетирима сливналии бяха удостоени със званието „Почетен гражданин” на тържествено заседание на Общинския съвет по случай Димитровден, празника на града.

Кметът на Сливен Стефан Радев  връчи почетен знак на града и грамота на отличените за съществен принос в развитието на различни сфери от обществения живот на града.

Удостоените със званието „Почетен гражданин на Сливен ” са носителят на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов“ Александър Дойчинов, който е преподавател и директор на НХГ „Д. Добрович“, дългогодишен председател на представителството на СБХ в Сливен.

Дългогодишният уредник - фолклорист и етнолог в Историческия музей в Сливен доц.д-р Владимир Демирев.


Колоездачите Павел Шуманов и Евгений Балев - за заслугите им към Сливен и общината в областта на спорта.

По традиция днес,празничният за Сливен - Димитровден, започна с тържествена Света литургия в Катедрален храм „Свети Димитър“ и ритуал по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов” в паметната лауреатска книга в къщата-музей,носеща неговото име.
Празничният ден продължи  с тържествената церемония на пл. „Хаджи Димитър“, с  куест игра „Аз избирам Европа“,както и откритата сцена за представяне на детски и младежки фолклорни колективи от града.

По –късно през деня в зала „Сливен“ ще бъде представена „Историята на Александър Велики и Дракона“ - спектакъл на Театър на сенките.
Откриването на Национална изложба изобразително изкуство - Сливен‘2022 ще се състои в Галерия „Сирак Скитник“. В рамките на събитиeто ще бъде връчена и наградата „Сирак Скитник“.

Вечерта на открита сцена ще излязат Били Хлапето и Дийп Зоун Проджект, а в 20:30 часа, с празнични фойерверки ще завърши програмата.

Чуйте на линк: https://darik.bg/za-dimitrovden-chetirima-stanaha-pochetni-grazdani-na-sliven