Lecheva_sreshta_BFautoМинистърът на младежта и спорта Весела Лечева ще влезе в ролята на медиатор по време на срещата, на която покани двете враждуващи федерациите по автомобилизъм - Българска федерация по автомобилен спорт и Автомобилна федерация на България за да се намери диалог между организации.
„Трябва да се намерят допирни точки, затова предложих следващата седмица да се срещнем с двете ръководства на федерациите и да обсъдим именно онези проблеми, които ги разделят“, каза Весела Лечева.

Министерството на младежта и спорта спазва законите на Република България и трябва да изпълни съдебните решения. Това заяви днес при срещата си с представители на БФАС министър Весела Лечева. Това е поредна среща между БФАС и ръководството на Министерството на младежта и спорта. Весела Лечева прие председателя на организацията Румен Дунев, Владимир Илиев и Николай Златков.

В началото на разговора Лечева заяви, че диалогът не е спирал от началото на мандата й като служебен министър. „Проблемите в автомобилизма не са от месец или два, а са трупани с години. Надявам се, че няма да допуснете политиката да се намесва във вашия спорт“, подчерта министър Весела Лечева по време на разговора.
„Срещата между ММС и БФАС продължи много дълго поради една единствена причина. Нашето желание е да намерим общ път за развитието на автомобилния спорт в България. Имаме интерес всички конфликти, които се развиват в съдебните зали, да преминат в разговор и разбирателство между двете организации. В нито един момент не сме преустановявали диалога, така че да намерим общите допирни точки“, съобщи Весела Лечева след срещата.
„Категорично заявявам, че ще се съобразя със законите на държавата, с решенията и определенията на българския съд. А в правовата държава те не се обсъждат и тълкуват, а се изпълняват“, каза още Лечева.

По време на срещата с БФАС беше изяснено отново, че лицензионната комисия на Министерството на младежта и спорта не е провеждала заседание, а ММС изпълнява Определение от 04.08.2022 г. по адм. дело № 6896/2022 г. по описа на ВАС, с което е спряно допуснатото по силата на ЗФВС предварително изпълнение на Заповед № РД-10-2/13.07.2022г . на министъра на младежта и спорта, с която е издаден безсрочен спортен лиценз № 106 на сдружение „Българска федерация по автомобилен спорт“ (БФАС). Последното определение не е влязло в сила, тъй като е обжалвано пред 5-членния състав на ВАС. Образувано е дело № 9760/2022 г. Към момента все още няма произнасяне на 5-членния състав на ВАС, но съгласно чл. 233, ал. 1 от АПК частната жалба не спира изпълнението на обжалваното определение или разпореждане, освен ако законът предвижда друго.