bozhidar-andreev_21Трима българи са с най-силни заявки като тежести в своите категории преди Световното първенство в Богота.Това са шампионът на планетата Карлос Насар с 400 кг в кат. 89 кг, натурализираният австриец Дейвид Фишеров, който е с европейска титла за България с 405 кг и дели лидерството с катереца Фарез Елбак в категория до 102 кг, еврошампионът Христо Христов (109) е заявил 410 кг при 109-килограмовите.

Определен е състава на България за предстоящото през декември световно първенство по вдигане на тежести в Колумбия. Старши треньорът Иван Иванов обяви тези, които ще представляват страната, като към деветимата сигурни може да се присъедини още един след като стане окончателно ясна неговата моментна форма и физическо му състояние, съобщиха от БФВТ.

В тима са и двама сливналии. За кат. 73 кг е заявен Божидар Андреев от СКВТ "Христо Бъчваров-Сливен", с треньор Пламен Братойчев, а за кат. 102 кг - Васил Маринов от СКВТ "100-те войводи", с треньор Станимир Колев.

Съставът за шампионата в Богота:

ЖЕНИ:

Кат. 45 кг Надежда Мей-Нгуен (Русе, треньори Кръстина и Радослав Атанасови)

Кат. 59 кг Галя Шатова (Карлово, тр. Иван Лухов)

 

МЪЖЕ:

Кат. 55 кг Ангел Русев (Русе, тр. Кръстина и Радослав Атанасови)

Кат. 61 кг Габриел Маринов (Ст. Загора, тр. Стоян Стоянов)

Кат. 67 кг Валентин Генчев (Стара Загора, тр. Стоян Стоянов)

Кат. 73 кг Божидар Андреев (ТК "Христо Бъчваров" Сливен, тр. Пламен Братойчев)

Кат. 89 кг Карлос Насар (Червен бряг, тр. Илиян Илиев)

Кат. 102 кг Дейвид Фишеров (ТК "Марица" Пловдив, тр. Борислав Налбантов) и Васил Маринов (ТК "100-те войводи" Сливен, тр. Станимир Колев)

Към тях се очаква да се присъедини и записаният в кат. 109 кг Христо Христов, представител на варненската школа, с треньор Живко Николов.

Надпреварата в Богота е от 5 до 16 декември и ще бъде първата олимпийска квалификация за игрите в Париж през 2024 г. Според последните решения на Международната федерация (IWF) максималните квоти, които една държава може да спечели за следващата Олимпиада в щангите са 3 при мъжете и 3 при жените.
В Колумбия на 4 декември предстои и поредният „специален“ конгрес на IWF, който трябва да спасява бъдещето на щангите като олимпийски спорт.