koloezd_Obik_21Победителите в първото издание на "Тур дьо Франс: Етап България" ще получат правото да участват в оригиналния "L'Etape du Tour" през 2024 година, който всяка година се провежда по маршрут на най-голямото колоездачно състезание в света. Това съобщиха организаторите от Българската федерация по колоездене на пресконференцията за представянето на правещото дебют в България събитие.

На 29 и 30 юли Велинград ще приеме "Тур дьо Франс: Етап България", като състезанието е отворено изцяло за аматьори и се очертава да бъде най-голямото колоездачно събитие в страната ни. Главният организатор на състезанието Даниел Дуков изрази надежда, че в него ще се включат около 1000 колоездачи, които ще участват по две трасета - на 57 и 102 километра.

"Тур дьо Франс: Етап България" се организира под шапката на "Тур дьо Франс" и трябва да бъде пълно копие на "L'Etape du Tour", в който всяка година във Франция се включват около 16 000 любители на колоезденето от цял свят, които карат по маршрут от оригиналната Обиколка.

"Това е едно страхотно начинание, чрез което отваряме колоезденето за децата и за семействата. Чрез събития като това популяризираме България не само като туристическа дестинация, но и като дестинация за колоездене. Пожелавам си един ден да доведем и истинския Тур в България. Щом може той да мине през Унгария, както стана преди две години, значи може да дойде и до България", посочи президентът на Българската федерация колоездене Драгомир Кузов.

"L'Etape du Tour" е много популярно състезание за аматьори по света. То се провежда от 1993 година и вече има стартове на четири континент - в Южна и Северна Америка, Европа и Азия.

"Тези, които завършат на първо, второ и трето място при мъжете и при жените в "Тур дьо Франс: Етап България" 2023, ще получат правото да участват безплатно в "L'Etape du Tour" във Франция през 2024 година. Ще бъдат раздавани и фланелки за най-добрите в дългата дистанция, които са пълно копие на тези, които получават участниците в Обиколката на Франция - ще има жълта фланелка за победителя, зелена - за най-добрия спринтьор, бяла на червени точки за най-добрия катерач и бяла за най-добрия млад участник", разясни Дуков.

Той посочи, че 100-километровият маршрут около Велинград ще бъде затворен за пълни шест часа, което е друго изискване на "Тур дьо Франс". Регистрацията за състезанието ще бъде отворена на 1 февруари.

"Нашата основна цел е непрофесионалните състезатели да усетят атмосферата и цялото преживяване на "Тур дьо Франс", като се забавляват и прекарат един хубави уикенд. Във Франция това е най-голямото спортно събитие, а в "L'Etape du Tour" участват по 16 000 души, които карат по същото трасе, по което минават и професионалните колоездачи. Искаме да пренесем това усещане по целия свят, защото знаем, че много фенове на колоезденето нямат възможност да дойдат до Франция", каза Антоан Киерс, представител на "Тур дьо Франс".

За участие в състезанието на късата дистанция от 57 километра ще бъдат допускани всякакви велосипеди, докато на 102-километровата дистанция ще се кара само с шосейни велосипеди./БНТ