Mihail_JelevПредложение спортната зала по лека атлетика "Дружба“ в Сливен да бъде преименувана на името на Михаил Желев ще гласува местният парламент на редовното си заседание утре.

На предходната сесия бе взето решние да се постави паметна плоча на легендата в леката атлетика във фоайето на покритата лекоатлетическа писта.

Желев си отиде от този свят в началото на 2021 година. След смъртта му клубът по лека атлетика в Сливен носи неговото име.
Тази година, на 15 юли, когато е рождената му дата, със спортни прояви ще се отбележи 80–годишния му юбилей. Тогава се предвижда в залата по лека атлетика да бъде поставена паметната плоча с неговия лик.

Михаил Желев е роден на 15 юли 1943 година в град Сливен. Той е  лекоатлет със значителен принос за успехите на спортистите от страната и общината в средните и дългите разстояния и кросовите бягания. Състезава се в дисциплината 3000метра стипълчейз . Най-големият му успех е спечелването на Европейската титла с време 8 минути и 25 секунди през 1969 год . Резултат, който не е подобрен следващите 45 години. През същата година е избран за спортист на годината на България и е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Сливен“.

Участва два пъти в Олимпийски игри. На игрите в Мексико през 1968 год . се класира на 6-то място и носи първите олимпийски точки от лека атлетика за страната. Михаил Желев е единствения българин носител на наградата „Златен шпайк“ за най-добър лекоатлет на Европа.