1_002Деветото издание на щафетния маратон на България "София Екиден Маратон" ще отбележи рекорд по броя на състезателите. 90 отбора ще стартират в надпреварата за възрастни, а около 20 тима ще се състезават при децата.

Надпреварата е на 6 септември, от 9-ет часа пред стадион "Васил Левски". По традиция на старт ще застанат най-силните атлети на страната в средните и дълги бягания, както и стотици любители на спорта.
Сред заявените са Мирослав Спасов, Алекс Василев, Стоян Владков, Николай Първанов и други.

От няколко години щафетният маратон приема и Държавното отборно първенство на Българската армия. Заявки са подали 10 тима от различни родове войски в цялата страна.

Състезанието е за отбори от по шестима души, които ще изминат класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите ще бъдат разпределени на шест поста (5 км+10 км+5км+10км+5км+7.195 км = 42.195км).

Събитието се провежда в чест на националния празник – Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане.
Трасето е със старт-финал пред стадион "Васил Левски", а атлетите ще бягат из централните улици на столицата. И тази година състезанието е под патронажа на посолството на Япония и е включено в календара на японските дни на културата през месец септември.

Щафетните маратони са едни от най-популярните състезания в света на леката атлетика. В различни страни тези прояви имат различно име, но организаторите на българската надпревара предпочитат класическото "Екиден" - в знак на уважение към японската традиция.
За първи път щафетен маратон се провежда именно в Япония. Освен професионални спортисти в състезанието могат да се запишат и любители. Така всеки може да премери сили или да бъде в един отбор с част от най-силните спортисти на България. Отборите могат да бъдат изцяло мъжки, женски или смесени.