akrobatika_sl_24_kupa_st_spasovaЗа втора поредна година Сливен посрещна състезатели от страната и чужбина за Международния турнир по акробатика за купата „Стефка Спасова“. Организатори са СК по акробатика „Стефан Данчев“, с треньор Виолета Бинева и помощник треньор Елеонора Петрова, в партньорството на Българската федерация по акробатика и Община Сливен.

Турнирът е посветен на сливенската състезателка и треньор Стефка Спасова. Тя е първият световен шампион по акробатика заедно с Калинка Лечева при двойките за жени, които на Световното в Москва през 1974 г. печелят златото.

Спортната надпревара се провежда в зала „Васил Левски“, където днес се състоя официалното откриване. То започна с едноминутно мълчание в памет на Стефка Спасова.
Сред гостите в залата бе зам.-кметът Пепа Чиликова, която приветства организаторите, съдийския състав, всички участници, техните треньори и родители.

Калинка Лечева сподели, че през месец юни тази година се навършват петдесет години от паметния миг, в който двете със Стефка Спасова, стават първите световни шампиони по акробатика. Тя изрази радостта си, че вижда толкова многобройна публика в залата, която има интерес и ще подкрепя състезателите в турнира.

Гости на събитието бяха още Николина Христова от Международната федерация по акробатика, селекционерът на националния отбор по акробатика Драгомир Драганов, Матей Тодоров – треньор на националния отбор по акробатика, председателят на спортната комисия към Общински съвет – Сливен Пламен Крумов, директорът на Спортно училище „Димитър Рохов“ Лъчезар Дойчев, спортни деятели и граждани.

Поздрав към всички гости в залата отправиха със свое изпълнение и талантите от младежкия танцов ансамбъл „Браво“ с художествени ръководители Станка и Иван Иванови.

Тази година в международната надпревара участват отбори от Турция, Гърция и 12 спортни клуба от страната. Входът за проявата е безплатен.
Турнирът приключва на 30 юни.