lechkov_na_stadionaБазата на стадион „Хаджи Димитър” е перлата в новата история на Сливен, заяви кметът Йордан Лечков. Стадионът се прави по всички изисквания на УЕФА. По световен стандарт се изграждат още хотелът, пистите и тенис-кортовете. В града има зали за джудо, гимнастика, баскетбол, лека атлетика. В бъдещите планове са заложени да се изградят и секторите за плажния футбол и плажния волейбол, с изкуствените игрища.
"Когато всичко е готово, Сливен може да се гордее, че има най-хубавата спортна база, която ще струва стотици милиони. Това е сто процента, изцяло публична общинска собственост. Тя не подлежи на продаване или преотдаване. Не го правя за себе си. Това е придобивка за всички граждани на Сливен. Базата е перлата в новата история на Сливен. Ако един ден гражданите на Сливен решат да продават стадиона, това ще бъде грешка.”, каза кметът на общината.
Той допълни, че комплексът се изгражда с пари от кредити, изтеглени от  фирма „ММ-9”, която е водеща в концесията на стадиона. Когато базата започва да работи, приходите продължават да се реинвестират. Концесията е за период от 30 години. През първите пет години се извършват строителни дейности, а в останалите 25 ангажимент на концесионера е да поддържа и разработи дейността.
„Нормално е, когато се говори за инвестиция, човек да очаква да му се върнат парите, но и да се връщат, пак се насочват към спорта”, каза Лечков. За него водеща е политиката към подрастващото поколение. „Общинският съвет след като гласува отпускане на средства, сме помагали на футболния клуб. Не на мъжкия отбор, а на подрастващите. Ние сме едни от малките клубове, в които всичко се купува – чорапи, анцузи, топки, врати, абсолютно всичко… И с тениса е по същият начин - насочеността е към подрастващото поколение и се радвам, че вече имаме шампиони от 12 до 18 години.”, посочи градоначалникът.
Той изрази задоволство, че малко градове могат да се похвалят с подобна придобивка като спортната база в Сливен.
„Радвам се имаме отбор в „А” група, тенис-база, най-хубавата писта и най-хубавите зали за спорт. Минаха 5 години, има още 25. Да сме живи и здрави, допълнително ще се решават нещата”, коментира кметът. Концесионерът внася месечно около 3 000 лева на общината. Според Лечков обаче е по-важна голямата инвестиция – целият комплекс:
„Това струва много пари и много труд. Даже много лесно е да се направи нещо, по-трудно е да се разработи и да се поддържа. Минимум 5 000 дръвчета съм залесил с мои средства и повече от половината са счупени”.

Одобрен проект „Градска среда” предвижда облагородяването на целия парк „Юнак” – залесяване, осветление, озеленяване… „Дано успеем да го опазим, защото много от осветителните лампи вече са счупени. Това е проект, който е одобрен. Чакаме само ВАС да се произнесе и можем да започваме да го работим. Тогава ще се направят и пътищата, ще стане още по-осветено. Това е за Сливен. Не виждам нещо, от което би трябвало да се срамувам. Напротив! Не само тази придобивка, а и други неща ще бъдат направени. Това е придобивка за децата ни. Радвам се, когато идват на стадиона граждани и гости на града и адмирират за всичко, което е направено”.

 

Последна промяна (Сряда, 25 Август 2010 22:51)