raztqganeТрябва да консумираме повече антиоксиданти

Когато се консумират храни, които носят много свободни радикали, те разграждат организма на клетъчно ниво, след това на ниво органи и системи и човекът си отива. Ако не си почистваме на организма, идват задух, високо кръвно и инсулт, обяви Христо Мермерски.

Той е на мнение, че единственият начин да спрем свободните радикали е да консумираме продукти с антиоксиданти, те пречат на свободните радикали да вършат своята дейност. Сред тях са трите витамина – витамините А, С, В.

"Ако ежедневно се консумира например по един пресен домат, той осигурява за един ден необходимите антиоксиданти. Същото се постига и с 400-500 грама плодове и зеленчуци, това ще ни предпази от раковите заболявания", твърди професорът.

Той посочи, че една ябълка на ден намалява с 60% вероятността от инфаркт или инсулт. Ябълката съдържа пектин, който изчиства организма от токсините и тежките метали, натрупани в него.

"Една чушка съдържа витамини А и С, колкото има в лимоните. При печене в чушкопек обаче, тя губи своите здравословни качества. Един морков пък съдържа същите витамини, необходими на човека за 4 дни. Медът пък съдържа всичко необходимо за живота на човека, трябва да бъде консумиран ежедневно", поясни диетологът.

"Всяка сутрин лъжица мед и ябълков оцет в топла вода забавят развитието на атеросклерозата", твърди Мермерски. Той обаче не препоръчва да се пие водата от чешмата.

По думите му, различните храни се разграждат за различно време. Той посочи, че една краставица се разгражда за час, докато 100 грама луканка – за 12 часа. Оттук идват и стомашните проблеми на повечето хора.

"Прекаляването с храна води до много тежки здравословни проблеми, преяждането е една от главните опасности за живота ни. Това не означава да гладуваме, има над 200 храни, които ни удължават живота, просто трябва да ги знаем и консумираме", посочи проф. Мермерски.

Според него миналата година в България над 50 000 души са прекарали инсулт, само защото не са регулирани със съответните храни кръвното си налягане. Мермерски обявсни, че необхосимо повече да се грижим за себе си, като за това не е нужно да се лишаваме от удоволствието от храната.