sveti-valentin-trifon-zarezanНа 14 февруари, когато влюбените празнуват Свети Валентин, стартира следващ етап от Националната АНТИСПИН кампания с посланието „ХИВ не се предава от прегръдка и целувка. Предава се от невежество“.

Кампанията се провежда по инициатива на Програма “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” и е насочена към популяризиране на безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората живеещи с болестта СПИН.

Свети Валентин е католически празник, който от скоро се празнува в България и е приет за деня на влюбените.
Името на празника идва от името на един от двамата християнски мъченици, живели през трети век - Валентин.

На този ден още през 14 век започва да става традиция да се разменят любовни послания под формата на т. нар. Валентинки. В днешни дни символи на любовта са сърцето и образа на крилатия Купидон. През втората половина на 20 век в САЩ и други места по света се установила практиката за размяна на картички и подаръци.

Трифон Зарезан или Трифоновден е православен празник в чест на свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите.

Св. Трифон е мъченик, светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекува дъщерята на римския император Гордиан III. Но наследникът на Гордиан - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядва всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик. Свети Трифон се счита за пазач на лозята и празникът е в негова чест.

Макар Св. Валентин да е католически светец, Денят на влюбените е набрал такава популярност у нас, че нашият Св. Трифон отстъпва по популярност.

Объркани от настоятелността на търговци и медии,  послушно приемаме и двата празника и се опитваме да ги съчетаваме всяка година според настроението и вкуса си.

Така, че пийте разумно и се обичайте истински през цялата година! На 14 -ти февруари може по малко повече и от двете!